tiistaina, huhtikuuta 24, 2007

Kirjastoasiasta kasteeseen - Maangi tudd Ndeye Sokhna

LibraryThing-sivusto on aika mahtava juttu, etenkin Sunu Kerin kaltaisille kirjastoille. Se tarjoaa ilmaisen alustan kirjojen luetteloimiseen ja samalla yhdistää kirjojen ystäviä uusien lukukokemuksien äärelle. Valmiiksi luetteloituja kirjoja voi etsiä Amazon-verkkokaupasta sekä eri kirjastojen luetteloista, myös pääkaupunkiseudun Metropolitan-kirjastoista Suomessa. Omien kirjojensa tietoja voi vapaasti muokata ja niille voi antaa sisältöä kuvaavia asiasanoja eli tageja, joiden perusteella voi etsiä teoksia itseä kiinnostavista aiheista.

Opetimme Soleymanelle ja Babacarille LibraryThingin käytön ja yhden päivän aikana luetteloitiin heti melkein sata kirjaa. Samalla otimme korjaukseen käytössä pahiten kuluneita opuksia. Books are for use, kuten Ranganathan tähän sanoisi. Yhdessä päivässä ei maailmaa muuteta, joten siinäpä eilisen saavutukset oikeastaan olivatkin.

Sairastupalaisuus on levinnyt nyt myös Ritvan ja Minnan luksushotellisviittiin, joten palaveria pitääksemme matkustimme sinne. Rapidolla ajeleminen on hauskaa ja vauhdikasta, vaikka taksikuskit tulkitsevatkin pysäkillä seisomisemme kutsuhuudoksi juuri heille. Voi sitä torventoitotuksen ja toiveikkaiden katseiden määrää, sillä emmehän me ”rikkaat” tubabit normaalisti sorru julkisiin kulkuvälineisiin.

Ihonväristä huolimatta tunnen itseni aina lähes afrikkalaiseksi kantaessani pääni päällä kymmenen litran vesitonkkaa Shellin myymälästä majapaikallemme. Kraanavettäkin voisi teoriassa juoda, mutta toistaiseksi olemme nössöilleet asian suhteen, ja desinfioineet suurimman osan vihanneksistakin. Afrikkalaistumiseni tosin siirtyi tänään aivan uudelle asteelle, kun pojat antoivat minulle rauhaa ja terveyttä tuovan juhlallisen kasteriitin mukana uuden, senegalilaisen nimen Ndeye Sokhna, karkeasti wolofista suomennettuna siis Äiti Nainen. Jëre-jëf eli kiitoksia vaan kovasti.

1 kommentti:

Tea kirjoitti...

Täytyy todellakin ryhtyä luetteloimaan omiakin kirjoja LibraryThingiin. Olen joskus vähän aloittanut, muistaakseni Nancy Fridaylla ja F.E. Sillanpäällä, mutta kärsivällisyyteni ei riittänyt pidemmälle.