keskiviikkona, toukokuuta 30, 2007

lomailua ja letteja

Viikko on taas kulunut ja paljon on tapahtunut. Hanna lahti maanantaina kotiin ja Johanna on lomaillut koko viikon hotellissa N'Gorissa. Olen siis saanut nauttia yksinolosta =). Tai eihan taalla ikina oikeasti ole yksin, silla keskuksessa on aina joku paikalla =D. Tanaan illalla saapuvat Iida ja Liisa, joten seuraa kylla riittaa =)

Oma lomani Joal-Fadiouthissa oli aivan ihana. Loydettiin loistava opas Pierre, joka hommasi meille talon majapaikaksi ja hankki viela ruokaakin. Paljon mukavampaa kuin hotellissa =). Hintataso Dakariin verrattuna sen sijaan on kallis, koska alue on turistikohde. Puolentoista litran vesipullokin makosi 700 CFA, kun Dakarissa se on 500 CFA. Saarella myytavien puuesineiden joukosta loysin myos puuhevosen, joka huiman hinnan (15000-20000 CFA eli noin 25-35€) takia jai kuitenkin ostamatta.

Tutustuimme lahinna Fadiouthin saareen, jossa sijaitsee seka katolinen kirkko etta moskeijoita. Katolisten pyhimysten patsaita loytyy ympari saarta. Asukkaat ovatkin ylpeita uskonnollisesta suvaitsevaisuudestaan, eika syytta. Kavelysiltaa pitkin paasee toiselle saarelle, jossa on yhdistetty kristittyjen ja muslimien hautausmaa. Haudoilla oli kukkina muovikukkia tai sitten hauta oli yksinkertainen, mutta kaunis kumpu simpukoita. Simpukoita Fadiouthissa riittaakin. Jopa kadut on simpukoista, mika oikeastaan on aika mukavaa ainaisen hiekan sijaan. Lisaksi simpukoita on kaytetty talojen koristeluun.

Saarella tapasimme myos todella iakkaita ihmisia, paljon iakkaampia kuin asukkaat Dakarissa. Koska saarta pidetaan mystisena paikkana, mietin, olisikohan silla jotain vaikutusta. Tai valtavan kokoisella pyhalla baobab-puulla =).

Kaiken kaikkiaan koko alue on valtavan kaunis. Aamulla laskuvesi vie kaiken veden pois rannikolta jattaen nakyviin merenpohjan, jolla koirat kavelevat. Iltaa lahestyttaessa nousuvesi tuo taas kaiken veden takaisin. Lisaksi Senegalin mangrove-metsat alkavat Joal-Fadiouthin alueelta ja jatkuvat sielta etelaan.

Sen sijaan Reserve de Bandia ja sen elaimet jaivat nakematta. Sisaanpaasyn lisaksi olisi pitanyt vuokrata puistosta auto ja viela opaskin, joten paatimme jattaa elainten katselun talla kertaa valiin. Bandiaan kannattaakin lahtea isommalla porukalla, jotta saa auton tayteen. Silloin retken hinta paata kohden ei ole enaa niin valtava. Ehka paasen sinne seuraavalla kerralla, inshallah.

Lomailun lisaksi aika on kulunut hiusten letityksessa. Olen istunut naapurissa Amin luona ainakin 20 tuntia eivatka letit ole vielakaan ihan valmiit. Kymmenen pakettia tekotukkaa on jo mennyt ja viela pitaa kayda torilla ostamassa yksi paketillinen. Vahan on ollut vaikea nukkua, kun on ollut kuuma eika tieda, miten hiuksensa asettelisi =). Olen silti valtavan tyytyvainen uuteen tukkaani, vaikka nama ovatkin vahan epakaytannolliset. Ami on tehnyt valtavan tyon naiden kanssa, suuri kiitos hanelle =).

Ei kommentteja: