torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Kulttuuria ja urheilua

Maanantaina ahkeroimme kirjaston parissa koko paivan. Kirjasto on nyt valmis luetteloinnin, muovituksen ja luokituksen osalta. Kirjaston koristelu on viela edessapain: istuintyynyt ovat tekeilla ja ikkunaluukkuja piristetaan uudella maalilla. Tiistaina vierailimme yksityisessa Kër Sodan koulussa, jossa seurasimme kirjainten ja numeroiden opettamista esikoululaisille. Tilat vaikuttivat ahtailta ja lapset istuivat lattialla. Myohemmin samana paivana koulusta tuli opettaja kaymaan keskuksessamme. Han kertoi koulun historiasta ja nykyisyydesta. Koulu aloitti maksullisena aitien neuvontakeskuksena, joka jakoi mm. ravitsemustietoutta. Ranskaan muuttaneet senegelilaiset kustantavat noin 30 oppilaan koulunkaynnin.

Seuraavana paivana olimme tutustumassa julkiseen HLM-kouluun. Siella tilat ovat avarat ja suomalaisten avustuksella piha on saatu erittain viihtyisaksi kukkaistutuksin. Palaverissa, johon osallistuimme, opettajat ilmaisivat kiinnostuksensa yhteistyohon keskuksen kirjaston kanssa. He ovat tulossa joku paiva tutustumaan kirjastoomme. Tanaan Kër Sodan koulusta tulee lapsiryhma vierailulle. Illalla on viela luvassa kokous, jossa pyritaan loytamaan kirjastolle hoitaja.

Keskuksessa on huisketta, kun televisiosta tulee jalkapalloa. Tiistaina ottelua oli seuraamassa vajaa 50 "fania". Sen jalkeen tv:sta tuli senegalilaista vapaapainia, joka sekin sai osakseen innostuneita huutoja. Seuraavana paivana tyttoja ja poikia kokoontui keskukseen tekemaan sandaaleja. Olemme hyodyntaneet paikallisten kasityotaitoa teettamalla ompelijattarilla hameita. Talla viikolla fiilikset ovat olleet haikeita, koska keskiviikkona Eikka lahti ja tanaan Ritva ja Paula lahtevat Suomeen.

Ei kommentteja: