tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Omo-kukkoa ja Muhammedin syntymapaivajuhla

Eilen luetteloimme ja muovitimme kirjaston kirjoja aamupaivalla. Kirjaston kirjat paatettiin merkita varikoodeilla aiheen mukaan. Paikalliset ovat innokkaasti osallistuneet kirjaston jarjestamiseen. Opetimme varikoodit ja muovittamista keskuksen pojille. Huomenna on kokous, jossa suunnitellaan ja organisoidaan paikallisten asukkaiden kanssa kirjaston kayttoa.

Eilen juhlittiin profeetta Muhammedin syntymapaivaa. Yleensa taalla syodaan joka aterialla kalaa ja riisia. Juhlan kunniaksi saimme poikkeuksellisesti kuskusia ja "kanaa". Babacarin kukko sai kunnian olla juhlaruokana. Omar teurasti kukon ja Sire nylki sen. Kukko pestiin Omolla puhtauden takaamiseksi. Sita keitettiin monta tuntia ja ruoka oli valmiina illalla kello yhdeksalta, Sarin mielesta liian tulisena. Kasvissyojat saivat kuskusia, rusinoita ja sipulia.

Yhdentoista aikaan lahdimme naapurikadulle Muhammed-juhlaan. Naisilla piti olla huivi ja pitka hame. Me suomalaiset naytimme lahinna paasiaistrulleilta, mutta paikalliset ihmiset olivat hienosti pukeutuneita. Miehilla oli maahan asti ulottuvat kaavut tai haaremihousut. Naiset ja miehet istuivat erikseen. Osallistujien paalle suihkutettiin parfymoitua vetta. Juhlassa tarjottiin kahvia, syotavaa ja appelsiinimehua. Siella soitettiin uskonnollisia lauluja ja luettiin rukouksia. Mikrofoni ja vahvistimet takasivat kuuluvuuden satojen metrien sateella. Nukkumaan lahdimme aamulla puoli kolmen aikaan, mutta juhlat jatkuivat aina aamu viiteen.

Tanaan oli Sarin viimeinen paiva Dakarissa. Surullisina me lahetimme hanet matkaan kohti Suomea. Sarilla on kuitenkin tiedossa lisaa matkailua: laskettelumatka Kolille.

Ei kommentteja: