torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Uuvuttava toimintapaiva

Eilisaamu alkoi suihkun ja keittion vallanneiden toukkien myrkytyksella. Myohemmin seassa satkytteli torakkakin. Hyonteisiin on taalla pitanyt tottua, koska pienia "ystaviamme" on kaikkialla: karpasia hyorii ruuan kimpussa, sammakkoja loikkii sisapihalla ja makuutiloissamme vierailee muurahaisia, torakoita ja gekkoja. Isompia elaimia kuten vuohia, kissoja ja koiria juoksentelee ympariinsa. Hevoskarryja vilistaa liikenteen seassa siina missa autojakin. Kotielainten kohtelu taalla vaihtelee: osa esimerkiksi hevosista ja koirista on hyvin hoidettuja, mutta suurin osa kauhistuttaa lansimaalaista resuisella ulkomuodollaan.

Toukkasuihkusta selviydyttyamme lahdimme tutustumaan Dakarin yliopiston kirjastoon. Kirjaston kokoelma on laaja ja hyvin luokiteltu, mutta kirjat ovat huonokuntoisia ja aika vanhoja. Paasimme tutustumaan myos paikalliseen kirjasto- ja informaatiotieteen laitoksen kirjastoon. Sita koskevat samat huomautukset kuin yliopiston paakirjastoa. Meille esiteltiin lukuisia yliopiston henkilokuntaan kuuluvia ihmisia ja etaopiskeluun kehitettya tietojarjestelmaa. Sokerina pohjalla, menimme katsomaan, milta paikallisessa yo-asuntolassa ja yhdessa sen asuinhuoneista nayttaa.

Yliopistovierailun jalkeen jatkoimme Dakarin keskustaan ostoksille. Suomalaisittain olisimme halunneet rauhassa tutkia myytavia tuotteita ennen ostopaatoksen tekoa. Taalla pelkka myyntikojuun pain vilkaiseminen on merkki varmasta halusta ostaa. Onneksi osa kaupoista on sentaan lansimaalaisia. Kavimme esimerkiksi kirjakaupassa ostamassa tarvikkeita keskuksen kirjastoon.

Illalla keskuksessa jarjestettiin kokous kirjaston tulevasta toiminnasta. Paikalla oli meidan lisaksemme viitisentoista paikallista asukasta. He olivat valmistelleet puheenvuoronsa huolellisesti ja olivat innostuneita kirjastosta. Esille nousseita ideoita olivat kirjaston ja koulujen yhteistyo, kirjaston tunnetuksi tekeminen seka toiminnan maksullisuus. Pienen kuukausimaksun tarkoituksena olisi saada kayttajat paremmin sitoutumaan kirjastoon.

Tanaan olemme jatkaneet kirjojen luokittamista ja paallystamista sisapihan matolla. Aurinko paistaa, on kuuma ja bob marley soi..edelleen.

Ei kommentteja: